​PDK: Marrëveshja për targat e forcon më shumë pozicionin e Serbisë

HomePolitikë

​PDK: Marrëveshja për targat e forcon më shumë pozicionin e Serbisë

Partia Demokratike e Kosovës (PDK) ka shprehur shqetësimin e saj për marrëveshjen e arritur nga Qeveria e Kosovës sot në Bruksel, duke thënë se ajo pë

Riad Rashiti: PDK ende nuk ka caktuar emrat e Drejtorëve në Gjilan
Publikohet audio-incizimi, dyshohet për ryshfet astronomik në Ministrinë e Liburn Aliut
Haziri: E kemi partinë në pushtet që sa herë del mirë në sondazhe na çon në zgjedhje, ne jemi të gatshëm të garojmë

Partia Demokratike e Kosovës (PDK) ka shprehur shqetësimin e saj për marrëveshjen e arritur nga Qeveria e Kosovës sot në Bruksel, duke thënë se ajo përbën një regres për Kosovën dhe e forcon më shumë pozicionin e Serbisë, ndërkohë që ka kërkuar publikimin sa më të shpejtë të detajeve të marrëveshjes.

Në një komunikatë për media thuhet se largimi i forcave speciale të Policisë së Kosovës dhe rikthimi i KFOR-it – duke marrë përsipër detyra të rendit publik dhe kontrollit të kufirit që i takojnë policisë, përbën një kthim prapa për institucionet tona të pavarura shtetërore dhe dëmton rolin kushtetues të Policisë së Kosovës.

“Ky zhvillim përbën një njollë në imazhin ndërkombëtar të Kosovës si një shtet i konsoliduar i pavarur dhe sovran. Për më tepër, duke pranuar një tërheqje të sinkronizuar të Policisë së Kosovës dhe barrikaduesve që kanë vepruar në kundërshtim me ligjin, Qeveria aktuale de facto i ka konsideruar ata si të barabartë, duke nëpërkëmbur kështu dinjitetin e autoriteteve tona shtetërore të sigurisë. Duke i trajtuar njësoj me barrikaduesit, kjo Qeveri ka fyer forcat speciale të Policisë së Kosovës, të cilat kanë bërë një punë të shkëlqyeshme, me profesionalizëm dhe përgjegjësi të lartë patriotike. Jo vetëm kaq, por nga sot barrikadat janë përligjur si mjet efikas për përparimin e interesave të Serbisë në Kosovë”, thuhet në reagim.

PDK thotë se ndryshe nga deklaratat dezinformuese qeveritare për vendosje të reciprocitetit, pranimi i mbulimit të pjesëve specifike të targave është konfirmim i marrëveshjes tashmë të arritur në Bruksel, në vitin 2016.

“Bëhet fjalë për “Marrëveshjen teknike për lirinë e lëvizjes” të vitit 2011, të finalizuar në Bruksel më 14 shtator 2016, e cila u kundërshtua asokohe ashpër nga Lëvizja Vetëvendosje. Prandaj, Qeveria e Kosovës duhet të japë shpjegime pse e shkaktoi gjithë atë tension të përshkallëzuar në veri, duke cenuar bashkëpunimin me partnerët ndërkombëtarë dhe duke e portretizuar Kosovën në opinionin ndërkombëtar si një vatër trazirash – vetëm për t’u rikthyer në një çështje të dakorduar që para 5 vjetësh”, thuhet më tej në reagim.

Sipas PDK-së, ajo që e bën edhe më problematike këtë marrëveshje është çështja e pranimit të targave ilegale KM dhe të ngjashme nga ana e Qeverisë së Kosovës.

“Ky fakt përbën një dorëzim të sovranitetit dhe shpërblim të përpjekjeve të Serbisë për të mohuar shtetësinë dhe sovranitetin e Republikës së Kosovës nëpërmjet lëshimit të targave ilegale serbe për territorin e shtetit tonë”, thekson PDK.

PDK përshëndet përpjekjet e partnerëve ndërkombëtarë për uljen e tensioneve në veri, ndërsa kërkon që sa më parë të bëhen publike detajet e marrëveshjes dhe të sqarohen rrethanat për ndërmarrjen e operacionit të rrezikshëm në veri që sipas saj, ka rezultuar me një regres të shumanshëm të pozicionit të Kosovës. /Telegrafi/