E rrallë në Spitalin e Gjilanit: Specializanti diagnostifikoi në kohë pacienten-Lehonë me një diagnozë mjaft të rrallë dhe kërcënuese për jetën, ”Trombozën cerebrale sinovenoze”

HomeLajme

E rrallë në Spitalin e Gjilanit: Specializanti diagnostifikoi në kohë pacienten-Lehonë me një diagnozë mjaft të rrallë dhe kërcënuese për jetën, ”Trombozën cerebrale sinovenoze”

Në Spitalin Rajonal të Gjilanit, Dr.Qëndrim Dërmaku, specializant i i vitit të parë në Neurologji, diagnostifikoi me Trombozën cerebrale sinovenoze pa

Oda e Hotelerisë ultimatum Qeverisë deri të premten, paralajmërohen protesta të ashpra
Lutfi Haziri: 163 familje gjilanase i kemi bërë me kulm mbi kokë
Bëhuni gati, të enjten priten reshje të borës në Kosovë

Në Spitalin Rajonal të Gjilanit, Dr.Qëndrim Dërmaku, specializant i i vitit të parë në Neurologji, diagnostifikoi me Trombozën cerebrale sinovenoze pacienten lehonë të moshes së re, e cila ishte e shtrirë në Repartin e Gjinekologjisë.

Tromboza e sinusit venoz cerebral është trashje e gjakut në sinuset venoze të trurit, pra është një urgjencë mjekësore e cila nëse nuk
diagnostifikohet në kohë është kërcënuese për jetën. Kjo diagnozë është mjaftë e rrallë në 1-4% të rasteve.

Për fat të keq pacientët paraqiten me simptoma të ndryshme duke e bërë diagnostifikimin shumë të vështirë.

Simptomet më të zakonshme janë:

dhimbje e kokës, dhimbje veshi,fotofobi,rrjedhje nga veshi,edemë periorbitale,diplopi,konvulsione.

Faktorët e rrezikut për Trombozën e sinusit venoz cerebral janë:shtatzënat në tremujorin e fundit të shtatzënisë, infeksionet e sinusve të fytyrës,dhëmbëve,hundës,problemet me koagulim të gjakut,përdorimi i kontraceptivëve oral, lehonat në katër javët e para pas lindjes.Mosha mesatare e paraqitjes është kryesisht 20-28 vjeç,te femrat më shpesh se te meshkujt.

Diagnoza e CVST është gjithmonë një dilemë klinike për mjekun.Diagnostifikimi bëhet me CT,MRI,Flebografi intravenoze,analizat e gjakut, si dhe përcaktimi i D-dimer-it.

Trajtimi bëhet me
antikoagulant,antibiotik,kortikosteroide.Linja e parë eshte terapia me antikoagulant.Arsyeja për trajtimin me antikoagulant është rikanalizimi i venës për të parandaluar përhapjen e trombit.Per shkak të mos trajtimit me kohë mund të zhvillohen komplikime serioze si:paraliza për shkak të goditjes në tru{sulmit në tru), sepsa,hipertensioni intrakranial,abcesi i trurit,verbëri për shkak të prekjes së nervave kranial,koma si dhe mund te vie deri tek vdekja.
Tromboza e sinusve venoz cerebral kishte një shkallë vdekshmërie rreth 80%, por për shkak të trajtimit me kohë shkalla e vdekshmerisë ka rënë nën 30%.

Kjo shkallë e lartë e vdekjeve ishte për shkak të diagnostifikimit të vonuar.

Pas diagnostfikimit me kohë dhe trajtimit sot pacientja gëzon shëndet të plotë.