KFOR-i: Ushtria serbe nuk ka nevojë për autorizim për të lëvizur në territorin e vet, FSK nuk mund të shkoj në veri pa miratimin tonë

HomeLajme

KFOR-i: Ushtria serbe nuk ka nevojë për autorizim për të lëvizur në territorin e vet, FSK nuk mund të shkoj në veri pa miratimin tonë

KFOR-i ka dalë me një deklaratë lidhur me vizitën e ministrit serb të Mbrojtjes dhe shefit të Shtabit të Forcave të Armatosura të Serbisë, në bazën us

Situata në veri: Policia e Kosovës dhe xhandarmëria serbe vështrojnë njëra tjetrën nga larg
Këta janë 10 Inspektoret që janë pranuar për regjionin e Gjilanit
Lutfi Haziri i del në mbështetje gastronomëve lidhur me kërkesat për lejimin e hapjes së të gjitha bizneseve

KFOR-i ka dalë me një deklaratë lidhur me vizitën e ministrit serb të Mbrojtjes dhe shefit të Shtabit të Forcave të Armatosura të Serbisë, në bazën ushtarake serbe në Rashkës.

KFOR-i ka thënë se Forcat e Armatosura serbe nuk kanë nevojë për autorizimin e tyre për të lëvizur në territorin serb.

“Pas raportimeve se ministri serb i Mbrojtjes, Millosh Vuçeviq, dhe shefi i Shtabit të Forcave të Armatosura të Serbisë, gjenerali Milan Mojsiloviq, disa ditë më parë vizituan njësitë e Forcave të Armatosura të Serbisë të dislokuara në zonën e Rashkës, rreth 2 kilometra nga vija kufitare administrative me Kosovën, është e dobishme të kujtojmë se Forcat e Armatosura Serbe nuk kanë nevojë për autorizim nga KFOR-i për të lëvizur dhe stërvitur në territorin serb”, thuhet në njoftimin e KFOR-it.

KFOR-i ka shtuar se në përputhje me marrëveshjet ekzistuese, nga Forcat e Armatosura serbe kërkohet të informojnë shtabin e KFOR-it vetëm në rast se disa nga njësitë e tyre duhet të shkojnë më afër se 1000 metra nga vija kufitare administrative (ABL) me Kosovën.

Informacioni KFOR-it duhet ti jepet nga Komisioni i Përbashkët Zbatues, misioni i të cilit është të lehtësojë komunikimin dhe mirëkuptimin ndërmjet komandantit të KFOR-it dhe Forcave Serbe të Sigurisë.

Sa i përket Forcave të Sigurisë së Kosovës (FSK), KFOR-i ka theksuar se vendosja e tyre, sipas marrëveshjeve ekzistuese, kërkon pëlqimin paraprak të komandantit të KFOR-it për të shkuar në veri të Kosovës.

“Kujtojmë se të gjitha palët kanë respektuar gjithmonë marrëveshjet ekzistuese dhe i bëjmë thirrje që të vazhdojnë ta bëjnë këtë. KFOR-i mbetet jashtëzakonisht vigjilent dhe ka aftësinë dhe personelin për të ofruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet nën mandatin tonë të OKB-së, bazuar në Rezolutën 1244 të vitit 1999. KFOR-i vazhdon të monitorojë nga afër situatën në terren dhe aktivitetet përgjatë ABL, duke mbështetur dialogun për të gjetur një marrëveshje për të zbutur tensionet në veri të Kosovës”, thuhet në njoftim. /