Mbi 2 mijë persona kanë hequr dorë nga shtetësia e Kosovës brenda gjashtë mujorit të parë të këtij viti

HomeLajme

Mbi 2 mijë persona kanë hequr dorë nga shtetësia e Kosovës brenda gjashtë mujorit të parë të këtij viti

Krahas trendit të emigrimit nga Kosova për në vendet e Bashkimit Evropian, numër i madh i qytetarëve po heqin dorë edhe nga shtetësia. Vetëm në gja

Në këtë qytet të Kosovës ulet çmimi i kafes, bëhet 50 centë
Koloneli ukrainas vdes në përballje me Rusinë, cilësohej si “njëri nga pilotët më të mirë në botë”
Serbët në veri nisin fushatë kërcënimi për të mos i pranuar targat RKS: Për këto targa, ua q**** nënat

Krahas trendit të emigrimit nga Kosova për në vendet e Bashkimit Evropian, numër i madh i qytetarëve po heqin dorë edhe nga shtetësia.

Vetëm në gjashtë mujorin e parë të këtij viti,  janar-qershor 2022, nga shtetësia e Republikës së Kosovës kanë hequr dorë 2,210 persona.

Kështu ka bërë të ditur Ministria e Punëve të Brendshme të Kosovës, në një përgjigje me shkrim për Telegrafin.

“Në periudhën Janar-Qershor 2022, janë liruar nga Shtetësia e Republikës së Kosovës 2210 persona”, deklaron Ministria e Punëve të Brendshme.

Më tej nga Ministria e Punëve të Brendshme thuhet se arsyeja pse qytetarët po heqin dorën nga shtetësia e Kosovës është se shumë vende të Bashkimit Evropian, ku jetojnë ata nuk i lejojnë që t’i kenë dy shtetësi.

“Arsyet pse personat heqin dorë nga shtetësia e Republikë së Kosovës, është pasi që shumë shtete të Bashkimit Evropian nuk lejojnë dy shtetësinë përfshirë këtu edhe disa shtete që nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian”, thuhet në përgjigjen MPB-së.

“Duke pas parasysh që një numër i madh i shtetasve tonë jetojnë tashmë me vite në këto shtete, e një numër i madh edhe kanë lindur në këto shtete dhe si rezultat i sajë  kanë fituar të drejtën e Fitimi të Shtetësisë dhe janë të obliguar të lirohen nga shtetësia e mëparshme në rast se dëshirojnë ta fitojnë shtetësinë e atij vendi. Pra, arsyeja kryesore është ndalimi i dy shtetësisë në shumë vende”.

Sipas të dhënave, mesatarisht në vit nga shtetësia e Kosovës janë liruar më shumë se 5,000 qytetarë. Trendi i lirimit nga shtetësia ka shënuar ngritje nga viti 2014.

Vendet ku qytetarët e Kosovës kanë emigruar më së shumti gjatë viteve 2010 – 2018 janë Gjermania, Franca, Austria, Kroacia e shtete të tjera.