Mediumi gjerman: Kosova ka mundësi të përdoret si vend transit i avionëve luftarakë MiG-29

HomeLajme

Mediumi gjerman: Kosova ka mundësi të përdoret si vend transit i avionëve luftarakë MiG-29

Ministria e Punëve të Jashtme polake të marten ka thënë se qeveria ishte e gatshme të zhvendoste të gjithë avionët luftarakë MiG-29 në bazën e Forcave

Ministria e Punëve të Jashtme polake të marten ka thënë se qeveria ishte e gatshme të zhvendoste të gjithë avionët luftarakë MiG-29 në bazën e Forcave Ajrore të ShBA-së Ramstein në Rheinland-Pfalz menjëherë dhe pa pagesë dhe t’i vënë makineritë në dispozicion të Shteteve të Bashkuara. Në të njëjtën kohë, Shteteve të Bashkuara po kërkohet t’i sigurojnë vendit avionë të përdorur me aftësinë e duhur operacionale.

Departamenti i Mbrojtjes i ShBA-së e ka përshkruar propozimin e Polonisë për dorëzimin e avionëve luftarakë MiG-29 në Ukrainë me një ndalesë të ndërmjetme në një bazë në Gjermani si “të paqëndrueshëm”. Propozimi përfshin “sfida të vështira logjistike” dhe ka “shqetësime serioze” në lidhje me dimensionin gjeopolitik, tha zëdhënësi i Pentagonit John Kirby.

Një transferim i drejtpërdrejtë i makinerive ushtarake në Ukrainë me sa duket nuk është planifikuar nga ShBA-ja, shkruan tagesschau.de, përcjell Klankosova.tv

Një skenar i mundshëm, sipas këtij mediumi, është që avionët mund të ri lyhen në Ramstein dhe të fluturojnë në një vend jo anëtar të NATO-s ose jo anëtar të BE-së. Pilotët ukrainas mund të fluturonin në Ukrainë prej andej.

Asnjë vend nuk u emërua publikisht si vend transit, por Kosova konsiderohet si një nga opsionet e mundshme.
Nëse përdorimi i MiG-29 nga Ukraina mund të iniciojë një kthesë ushtarake është e diskutueshme, pasi numri i tyre është i menaxhueshëm dhe makinat janë teknikisht më të sofistikuara.