MSH rekomandon që masat ekzistuese antiCOVID të vazhdojnë edhe për dy javë

HomeLajme

MSH rekomandon që masat ekzistuese antiCOVID të vazhdojnë edhe për dy javë

Për shkak të fillimit të vitit të ri shkollor dhe fushatës zgjedhore, Ministria e Shëndetësisë ka vlerësuar se masat antiCOVID të vazhdojnë edhe për d

A do t’u rriten pagat mësuesve me Ligjin e Pagave?
FSK të hënën pranon automjetet ushtarake të blinduara, donacion i SHBA-ve
Policia me plan operativ për sigurinë e qytetarëve në natën e Vitit të Ri

Për shkak të fillimit të vitit të ri shkollor dhe fushatës zgjedhore, Ministria e Shëndetësisë ka vlerësuar se masat antiCOVID të vazhdojnë edhe për dy javët e ardhshme.

Sipas komunikatës së publikuar nga Asociacioni i Komunave të Kosovës, në takimin që kanë mbajtur me MSH-në, ata kanë dhënë këtë vlerësim të përgjithshëm për shkak të fillimit të mësimit dhe zgjedhjeve lokale të 17 tetorit.

“Andaj vlerësim i përgjithshëm është që këto masa të vazhdojnë edhe për dy javët e ardhshme sidomos tani që ka nis shkolla dhe kemi fushatën për zgjedhjet lokale me 17 tetor”, thuhet në komunikatën e AKK-së.

“Sa i përket vaksinimit, Ministrja informoj Kryetarët e Komunave se deri tani për moshat mbi 16 vjet janë vaksinuar 67.5% e popullatës me dozën e parë dhe 47.6% me dozën e dytë. Në anën tjetër ka një rënie dhe stabilizim të situatës me infeksionet dhe përhapjen me virusin e pandemisë Covid-19”, thuhet në komunikatë.

Heqja e orës policore ishte njëra nga kërkesat e AKK-së.

Njoftimi i plotë:

MINISTRIA E SHËNDETËSISË TAKIM ME KRYETARËT E KOMUNAVE: DO TË SHQYRTOHEN KËRKESAT E ASOCIACIONIT TË KOMUNAVE PËR MASAT E ARDHSHME

Kryetarët e Komunave kanë mbajtur një takim virtual me Ministren e Ministrisë së Shëndetësisë znj.Dafina Gexha-Bunjaku për të diskutuar situatën lidhur me pandeminë Covid–19 me theks të veçantë për zbatimin e masave dhe vlerësimin e situatës së deritashme.

Ministrja Bunjaku  në këtë takim informoi Kryetarët e Komunave me situatën e tashme me pandeminë dhe sidomos aktivitetet ndër-institucionale kundër kësaj pandemie.

Ajo fillimisht falenderoi Kryetarët e Komunave dhe Drejtorët Komunalë për Shëndetësi për aktivitetet dhe angazhimet e deritashme në betejën kundër pandemisë Covid-19.

Ministrja Bunjaku tha se ka pasur takime me Grupin e Ekspertëve Shëndetësor dhe përfaqësuesitë e Institutit Komubëtar të Shëndetit Publik (IKSHP) për të vlerësuar situatën dhe masat e deritashme si dhe kanë pranuar raportin javor.

Sa i përket vaksinimit, Ministrja informoj Kryetarët e Komunave se deri tani për moshat mbi 16 vjet janë vaksinuar 67.5% e popullatës me dozën e parë dhe 47.6% me dozën e dytë.

Në anën tjetër ka një rënie dhe stabilizim të situatës me infeksionet dhe përhapjen me virusin e pandemisë Covid-19.

Andaj vlerësim i përgjithshëm është që këto masa të vazhdojnë edhe për dy javët e ardhshme sidomos tani që ka nis shkolla dhe kemi fushatën për zgjedhjet lokale me 17 tetor.

Ministrja Bunjaku kërkoi edhe nga Inspektoratet dhe Policia që të sforcojnë aktivitetet në zbatimin e masave kundër kësaj pandemie të cilat janë në  fuqi.

Në këtë takim, Kryetarët e Komunave dhe përfaqësuesitë tjerë komunalë të pranishëm në këtë takim online me Ministrin e Shëndetësisë paraqiten edhe sfidat dhe nevojat aktuale që janë në komunat e Kosovës me theks në çështjet e vaksinimit dhe furnizimit me barna shëndetësore.

Në anën tjetër Asociacioni i Komunave të Kosovës kërkoi që me datën 18 tetor (një ditë pas zgjedhjeve të 17 tetorit – ditën e zgjedhjeve lokale) të mos mbahet mësimi por të dezinfektohen shkollat meqë aty pritet të mbahen votimet dhe atë me buxhet të siguruar nga niveli qendror për komunat meqë mjetet komunale në shërbime dhe mallëra janë në limite të vogla. Poashtu u kërkua që në ambiente të jashtme të lejohet tubimi deri në 50 persona të vaksionuar si dhe të hiqen maskat kur një person vetëm është duke ecur.

Poashtu nga Kryetarët e Komunave u kërkua që të shikohet mundësia e heqjes së orës policore dhe të vazhdoj furnizimi i Komunave me barna esenciale. /Telegrafi/