Profesori universitar: Nga Kosova po ikin edhe të diplomuarit, kjo është alarmante

HomeLajme

Profesori universitar: Nga Kosova po ikin edhe të diplomuarit, kjo është alarmante

Vitet e fundit janë larguar mijëra qytetarë nga Kosova për në vendet perëndimore duke kërkuar një jetë më mirë. Profesori i Universitetit të Prisht

FSK-ja do t’i lirojë objektet në rast se eskalon situata pandemike
Zbardhet ngjarja në Parallovë: Veç parave, grabitësit ua morën edhe armët punëtorëve të sigurimit që transportonin paratë
Një jetë kushtuar arsimit, pensionohet mësimdhënësi Ramadan Xhelili

Vitet e fundit janë larguar mijëra qytetarë nga Kosova për në vendet perëndimore duke kërkuar një jetë më mirë.

Profesori i Universitetit të Prishtinës, Blerim Ramosaj, vlerësoi se institucionet e Kosovës duhet të ndërtojnë politika demografike që do të jenë në shërbim të zhvillimit të vendit.

Sipas tij tani nuk janë duke ikur më vetëm pjesa e popullatës që nuk janë të shkolluar, apo nuk kanë një profesion të caktuar, por të diplomuarit etj.

“Është alarmante ikja e trurit, pra po na ik kapitali njerëzor dhe ky proces është i pandalshëm. Ikja e trutit është problem botëror dhe nuk është problem vetëm i Kosovës. Shteti i Kosovës duhet të stimulojnë bizneset e reja”, tha ai në RTK.

Ramosaj rekomandoi se shteti duhet të stimulojë edhe me forma të reja bizneset në Kosovë dhe duhet të bëhet një plan pesë vjeçar. Sipas tij ikja e qytetarëve vjen nga shumë faktor.

Ai tha se edhe bizneset në Kosovë duhet të mendojnë për punëtorët e tyre, pasi që si rezulzat i punëtorëve kanë rritur kapitalin e tyre.

“Duhet të punohet edhe për punëtorët që të kenë përfitime në karrier, pasi që dukuritë negative ndikojnë tek ikja e trurit”, tha ai.