Vdes këngëtari i njohur Demir Krasniqi

HomeLajmeKulturë

Vdes këngëtari i njohur Demir Krasniqi

Ka vdekur sot pasdite në Gjilan, në moshën 71-vjeçare, këngëtari dhe arsimtari Muzikës, rapsodi Demir Krasniqi. Njoftimin e kane dhene familjaret e ti

Elmaze Nura kryetare e jurisë së Festivalit të Dramës Origjinale Shqipe 2022
Adriana Matoshi ka një kërkesë për artistët e Shqipërisë lidhur me ftesën e Goran Bregoviçit
Ansambli ‘Gjilani’ zuri vendin e parë në festivalin ballkanik në Kumanovë

Ka vdekur sot pasdite në Gjilan, në moshën 71-vjeçare, këngëtari dhe arsimtari Muzikës, rapsodi Demir Krasniqi. Njoftimin e kane dhene familjaret e tij.

‘Ju njoftojmë se sot me datën 20.08.2021 në ora 15:40 ndërroi jetë më i dashuri ynë (babai) Demir Krasniqi, duke na lënë për jetë të pikëlluar. Për ceremonin e vorrimit ju njoftojmë me kohë’, thuhet ne njoftim.

Kush ishet Demir Krasniqi?

Demir Krasniqi rrjedh prej një familje intelektuale, e cila i ka shërbyer kohës me veprat e saj.

Demiri, fillet e para të muzikës i mori nga mësuesi Rexhep Bunjaku, si nxënës i fillores. Qysh herët, ai zuri vendin e parë në garat e manifestimit rajonal “Mikrofoni është i Juaji”.

U angazhua me vite të tëra si profesor i muzikës, duke lënë gjurmë nëpër shumë shkolla. Po ashtu, ishte një këngëtar e tekstshkrues shumë i mirë i këngëve të ndryshme muzikore, të cilat bënë jehonë të përhershme në mendjen dhe zemrat e shqiptarëve.

Demir Krasniqi ka një opus prej mbi 1500 këngësh e vallesh origjinale, të kompozuara nga vetë ai. Po ashtu, ka grumbulluar mbi 4.000 këngë të ndryshme, nga folklori muzikor.

Ai është marrë edhe me gazetari, ku ka dhënë një kontribut modest.

Autor i dhjetra veprave 

Disa nga veprat e tij janë: Mallëngjima e Ushtima, Prishtinë, 1993, Qamili i vogël – zë që nuk shuhet (monografi), Prishtinë, 1995, Gjakon Kosova, Gjilan 1998, Bejtë Pireva, Gjilan 2002, Zeqir Maroca, Gjilan 2002, Këngë krismash lirie I, Gjilan, 2003, Këngë krismash lirie II, Prishtinë, 2003, Familja Kurti nga Tygjeci (monografi), Prishtinë 2004, Shtojzovallet e Gollakut, ETMM i Kosovës, Prishtinë, 2005, Kushtrim lirie, SH.B. “Kurora”, Gjilan 2005, Liman Shahiqi-trimi i Gollakut, Prishtinë, 2005, Kroi i këngës-Gjilan, 2006, Qamili i Vogël: Këngë përjetësie (mblodhi, redaktoi dhe deshifroi me nota Demir Krasniqi), nëntor 2006, Krenaria e Gollakut (me rastin e 40-vjetorit të karrierës dhe krijimtarisë muzikore) – Gjilan, 2008, Diell Lirie, Gjilan, 2008 etj.

Demir Krasniqi i dhuroi vendit qindra e mijëra këngë burimore shqiptare, i dhuroi vendit libra të karakterit pedagogjik. Ai e shkriu tërë potencialin e tij në zhvillimin e shoqërisë dhe mbajtjen gjallë të muzikës shqipe.

Doajeni i muzikës shqipe, Demir Krasniqi, do të jetojë përgjithmonë, si emër i veçantë në zemrën e çdo shqiptari dhe do të jetë frymëzimi i muzikantëve të rinj, nëpër breza